Zasady przechowywania kawy ziarnistej

Każdy produkt spożywczy ma wyznaczony termin przydatności do spożycia. Podobnie jest rzecz jasna z kawą. Aby móc się jej intensywnym smakiem i aromatem cieszyć jak najdłużej, ważne jest nie tylko przestrzeganie daty przydatności, ale również umiejętne przechowywanie samej kawy. Jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu kawy, a także jak należy robić to prawidłowo? O tym w niniejszym materiale, zapraszamy!

Kieruj się datą palenia kawy ziarnistej

Sprawdzanie na opakowaniu daty palenia kawy jest najlepszym sposobem, aby mieć pewność, że zakupiony przez nas produkt jest świeży. Unikniemy wówczas zakupu paczki kawy, która w sklepie leżała np. rok. Warto w tym miejscu podkreślić również, że cały materiał tyczy się kawy ziarnistej, gdyż to właśnie ona rządzi się innymi prawami. Kupna kawa mielona lub rozpuszczalna nie wymaga specjalnego traktowania – na opakowaniu dostajemy informację o dacie przydatności do spożycia, w większości przypadków sprzedawana jest już w słoikach lub innych wystarczających opakowaniach. Kawa w ziarnach jest nie tylko droższa, ale również smaczniejsza i intensywniejsza w smaku. Nic zatem dziwnego, że chcemy, aby przez długi czas zachowuje świeżość i doskonały aromat.

Miel ziarna bezpośrednio przed spożyciem

Błędem, który wciąż popełnia wiele osób, to mielenie ziaren kawy na zapas. W ten sposób nasza kawa niczym nie będzie różnić się od mielonej kawy kupnej. Cały aromat szybko uleci, a kawa szybciej będzie traciła swoje właściwości, świeżość oraz ważność. Kupując kawę w ziarnach pamiętajmy, że należy mielić ją wyłącznie bezpośrednio przed spożyciem – i to odpowiednią ilość (absolutnie nie na zapas).

Właściwe przechowanie kawy

Całe ziarna kawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, który będzie znajdował się w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Warto zdecydować się na pojemniki plastikowe bądź szklane (ale nie przezroczyste), ale nie te wykonane z metalu. Kawa w metalowych opakowaniach może zmienić swój zapach. Warto dodać, że oryginalne opakowania, w których zostały zakupione ziarna kawy, również dobrze nadają się do ich przechowywania. Wówczas jedynie trzeba zadbać o to, aby po otwarciu odpowiednio zamykać opakowanie, spinać worek klamrą lub przewiązać go mocnym sznurkiem, tak aby powietrze nie dostało się do środka.

Kawa w lodówce? Lepiej tego nie rób!

Zdarzają się osoby, które opakowanie z kawą ziarnistą przechowują w lodówce, a nawet w…zamrażalniku. Zdecydowanie odradzamy takie praktyki, gdyż są one nieskuteczne i tylko negatywnie wpływają na jakość samych ziaren. W końcu ziarna mają być przechowywane w suchym miejscu, a nie w narażeniu na ciągłą wilgotność. Zamrażając ziarna, blokuje się olejki eteryczne, które są uwalniane w trakcie ich mielenia. A przecież to właśnie na smaku i zapachu w kawie nam zależy najbardziej, prawda?

Gdzie kupować kawę ziarnistą?

Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujemy kawę ziarnistą najlepszej jakości, koniecznie trzeba zdecydować się na jej kupno wyłącznie w sklepach specjalizujących się w jej sprzedaży. Odpuśćmy sobie wszelkie hipermarkety, na rzecz profesjonalnych punktów sprzedaży kawy. Dostępne tam ziarna będą na pewno trochę droższe, ale jednak jakość, jaką otrzymamy będzie nieporównywalnie lepsza. Doskonałej jakości kawę ziarnistą oferuje sklep https://marianoitaliano24.pl/.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *