Sok albo psikus! Przepisy na Halloweenowe soki

Szukasz pomysłu na pyszne i niebanalne soki na Halloween? Jeśli tak, to koniecznie poznaj naszą propozycję zdrowych eliksirów, które świetnie sprawdzą się na tematycznym przyjęciu – i nie tylko!

Halloween w naszym kraju z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. W sklepach można znaleźć wiele produktów, które swoim wyglądem oraz kolorystyką(pomarańcz, czerń, fiolet oraz zieleń) nawiązują właśnie do tego zwyczaju. Dzieci chętnie przebierają się w potwory i duchy, a dorośli organizują przyjęcia w stylu “Thrillera” Michaela Jacksona. Oczywiście klimatem Halloween można inspirować się w bardziej subtelny sposób, na przykład poprzez przygotowywanie…soków! Poniżej prezentujemy kilka wariacji na temat Halloweenowych soków, które świetnie sprawdzą się na imprezach tematycznych, ale również do ich degustacji w domowym zaciszu. Zapraszamy!

W roli głównej: dynia

  • 600 g dyni,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • 1 jabłko,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta imbiru,
  • łyżeczka miodu.
  • Dynię kroimy na mniejsze części, obieramy ze skórki i wydrążamy miąższ. Wrzucamy do wyciskarki do owoców i warzyw, dodajemy obraną marchewkę oraz jabłka bez gniazda nasiennego. Do tak wyciśniętego soku dodajemy sok z cytryny, imbir oraz miód. Całość mieszamy i gotowe! Napój podajemy schłodzony z kostkami lodu.

Halloweenowy poncz

  • 2 szklanki puree z dyni,
  • szklanka rumu korzennego,
  • świeżo wyciśnięty sok z 1-2 pomarańczy,
  • sok z połówki cytryny lub limonki,
  • 2 i ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
  • przyprawy: imbir, cynamon, goździki.

Aby uzyskać puree z dyni dynię kroimy na mniejsze części i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po tym czasie dynię wyjmujemy i studzimy, następnie ją obieramy, wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy.

Puree łączymy z rumem, sokiem z pomarańczy i cytryny, wodą mineralną oraz przyprawami. Tak powstały napój podajemy w wersji schłodzonej. W zależności od osobistych preferencji, poncz można wzmocnić smakowo dodając więcej rumu lub soku pomarańczowego. Tego typu napój świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy (nie tylko Halloweenowe). Goście będą zachwyceni – gwarantujemy!

Sok a’la krwawa mery

Kolejna propozycja, którą można przygotować w wersji z alkoholem lub bez. Oto składniki:

  • sok pomidorowy (może być kupny lub samodzielnie przygotowany w wyciskarce do owoców i warzyw),
  • wódka (wersja alkoholowa),
  • pieprz czarny,
  • tabasco (kilka kropel),
  • seler naciowy – do przystrojenia.
  • Jeżeli chodzi o proporcje składników – w tym przypadku mamy pełną dowolność W zależności od tego, czy napój ma być ostrzejszy w smaku i bardziej alkoholowy, dodajemy więcej wódki oraz przypraw.

Powyższe propozycje nie tylko smakują wybornie, ale są również zdrowe, gdyż przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Warto zadbać o odpowiednie udekorowanie przygotowanych soków, aby podkręcić ich Halloweenowy charakter. Ponadto warto zadbać o odpowiedni sprzęt do przygotowania niniejszych soków – aby były one gładkie i przyjemne w konsystencji. Doskonałej jakości wyciskarki do owoców i warzyw oraz blendery kielichowe można nabyć na stronie https://wyciskarki.pl/.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *