Sok albo psikus! Przepisy na Halloweenowe soki
Szukasz pomysłu na pyszne i niebanalne soki na Halloween? Jeśli tak, to koniecznie poznaj naszą propozycję zdrowych eliksirów, które świetnie sprawdzą się na tematycznym przyjęciu – i nie tylko!
Halloween w naszym kraju z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. W sklepach można znaleźć wiele produktów, które swoim wyglądem oraz kolorystyką(pomarańcz, czerń, fiolet oraz zieleń) nawiązują właśnie do tego zwyczaju. Dzieci chętnie przebierają się w potwory i duchy, a dorośli organizują przyjęcia w stylu “Thrillera” Michaela Jacksona. Oczywiście klimatem Halloween można inspirować się w bardziej subtelny sposób, na przykład poprzez przygotowywanie…soków! Poniżej prezentujemy kilka wariacji na temat Halloweenowych soków, które świetnie sprawdzą się na imprezach tematycznych, ale również do ich degustacji w domowym zaciszu. Zapraszamy!
W roli głównej: dynia
- 600 g dyni,
- szklanka soku pomarańczowego,
- 1 jabłko,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- sok z połówki cytryny,
- szczypta imbiru,
- łyżeczka miodu.
- Dynię kroimy na mniejsze części, obieramy ze skórki i wydrążamy miąższ. Wrzucamy do wyciskarki do owoców i warzyw, dodajemy obraną marchewkę oraz jabłka bez gniazda nasiennego. Do tak wyciśniętego soku dodajemy sok z cytryny, imbir oraz miód. Całość mieszamy i gotowe! Napój podajemy schłodzony z kostkami lodu.
Halloweenowy poncz
- 2 szklanki puree z dyni,
- szklanka rumu korzennego,
- świeżo wyciśnięty sok z 1-2 pomarańczy,
- sok z połówki cytryny lub limonki,
- 2 i ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
- przyprawy: imbir, cynamon, goździki.
Aby uzyskać puree z dyni dynię kroimy na mniejsze części i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po tym czasie dynię wyjmujemy i studzimy, następnie ją obieramy, wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy.
Puree łączymy z rumem, sokiem z pomarańczy i cytryny, wodą mineralną oraz przyprawami. Tak powstały napój podajemy w wersji schłodzonej. W zależności od osobistych preferencji, poncz można wzmocnić smakowo dodając więcej rumu lub soku pomarańczowego. Tego typu napój świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy (nie tylko Halloweenowe). Goście będą zachwyceni – gwarantujemy!
Sok a’la krwawa mery
Kolejna propozycja, którą można przygotować w wersji z alkoholem lub bez. Oto składniki:
- sok pomidorowy (może być kupny lub samodzielnie przygotowany w wyciskarce do owoców i warzyw),
- wódka (wersja alkoholowa),
- pieprz czarny,
- tabasco (kilka kropel),
- seler naciowy – do przystrojenia.
- Jeżeli chodzi o proporcje składników – w tym przypadku mamy pełną dowolność W zależności od tego, czy napój ma być ostrzejszy w smaku i bardziej alkoholowy, dodajemy więcej wódki oraz przypraw.
Powyższe propozycje nie tylko smakują wybornie, ale są również zdrowe, gdyż przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Warto zadbać o odpowiednie udekorowanie przygotowanych soków, aby podkręcić ich Halloweenowy charakter. Ponadto warto zadbać o odpowiedni sprzęt do przygotowania niniejszych soków – aby były one gładkie i przyjemne w konsystencji. Doskonałej jakości wyciskarki do owoców i warzyw oraz blendery kielichowe można nabyć na stronie https://wyciskarki.pl/.